U bevindt zich hier

Home >  Baby >  Verzorging en veiligheid >  Veiligheid in en om het huis >  Veilig in bad

Veilig in bad

Je kunt een aantal maatregelen nemen om het baden van je kind nog veiliger en leuker te maken. Baby’s hoeven overigens niet elke dag in bad.

Let goed op bij het baden!

Houd je kind tijdens het baden altijd goed in de gaten, of je kind nu in bad zit of in een bademmer! Zorg dat je je kind steeds kunt zien en binnen handbereik hebt. Laat het nooit alleen, ook niet heel eventjes. Loop ook niet naar de kamer ernaast. Een jong kind kan namelijk al in een paar centimeter water verdrinken. Zorg dat je alles wat je nodig hebt binnen handbereik klaar hebt staan.

Ook als een ouder broertje of zusje oplet, is je baby niet veilig.

Hulpmiddelen voor veilig baden

  • Zet de badstandaard op een stevige, horizontale en droge ondergrond. Klap hem helemaal uit voordat je je baby in bad doet.
  • Je kunt ook een speciale bademmer gebruiken. Deze bademmers, of tummy tubs, zijn geschikt voor baby’s tot ongeveer 6 maanden. De emmer kan eventueel op een standaard worden geplaatst. 
  • Je kunt een antislipmatje aanschaffen om te voorkomen dat je kind in bad uitglijdt.
  • Je kunt ook een badzitje aanschaffen. Over de veiligheid van badzitjes zijn de meningen verdeeld. Het belangrijkste advies is: blijf altijd bij je kind, ook als het in een badzitje zit!
  • Als je kind in het grote bad zit, kan het tegen de kraan aan stoten en zich bezeren. Hiervoor zijn zogenaamde kraanbeschermers te koop, die je over de kraan kunt schuiven.

Temperatuur van het badwater

Bij een temperatuur tussen de 36 en 38 graden kan je kind veilig en lekker badderen.

Je kunt het best eerst het badje vullen met koud water en daarna warm water toevoegen. Meng het water met de hand zodat het overal dezelfde temperatuur heeft. Check voor alle zekerheid de temperatuur nog even met je elleboog of met een badthermometer. Dit kan brandwonden voorkomen.

Thermostaatkraan

Als je kind al kan kruipen of lopen, zorg dan dat het nooit bij de hete kraan kan komen. Neem daarom liever een thermostaatkraan!

 

Keurmerk

Bron: Veilig in bad

Geef uw mening over deze informatie

Help ons deze website beter te maken

Heeft u opmerkingen over deze informatie? Laat dan hier uw mening achter.

Let op: in dit formulier kunt u alleen opmerkingen plaatsen over de website. Heeft u een opvoedvraag of zoekt u hulp? Neem contact op met het CJG.

De gegevens van dit formulier worden verstuurd naar websiteleverancier Elkander. De gemeente kan de gegevens inzien. Elkander of de gemeente kan contact met u opnemen over uw bericht, maar is hiertoe niet verplicht.

Reageert u op een pagina met organisatiegegevens, dan wordt uw bericht ook doorgestuurd naar deze organisatie.

Velden met een * zijn verplicht.

Hoe zou u de bruikbaarheid van de informatie beoordelen? *

Heeft u de informatie gevonden die u zoekt? *

Selecteer een of meer van de onderstaande opties

Mag de webbeheerder contact met u opnemen over uw beoordeling?

De webbeheerder kan alleen contact met u opnemen, als u uw gegevens invult