U bevindt zich hier

Home >  Basisschoolkind >  Opvoeding en gedrag >  Vrije tijd en vakantie >  Op vakantie >  Tips voor onderweg

Tips voor onderweg

De volgende tips zijn nuttig voor onderweg, of je nou met de auto op vakantie gaat of met de trein of het vliegtuig.

Tegen de verveling

Een lange reis op de achterbank kan saai zijn voor kinderen. Als ze zich vervelen kunnen ze gaan jengelen en zeuren. Zorg daarom dat je kind iets te doen heeft.

  • Bedenk van tevoren samen wat je meeneemt, bijvoorbeeld speelgoed, stripboeken, luisterboeken en muziek. Geef niet alles tegelijk.
  • Je kunt onderweg leuke spelletjes doen met auto’s, nummerborden en plaatsnamen. Een voorbeeld is een spelletje waarbij je stil moet zijn als je een rode auto ziet, en weer mag praten als je een groene auto ziet.
  • Praat ook met elkaar over wat je ziet onderweg.

Even uit de auto

Vooral wanneer je een lange reis maakt, kun je het best regelmatig stoppen. Je kunt dan even lopen en een broodje eten. Dat geeft kinderen ook de mogelijkheid om hun energie kwijt te raken, bijvoorbeeld door rond te lopen of even te voetballen op het gras bij de parkeerplaats.

Eten en drinken

Het is belangrijk om van tevoren goed te eten en te drinken. Dat geldt zeker wanneer je kind snel last heeft van wagenziekte, omdat eten tijdens het rijden misselijkheid kan veroorzaken. Geef je kind daarom onderweg liever licht verteerbaar voedsel, zoals fruit, crackers, soepstengels en plakjes komkommer. Probeer wel vast te houden aan de regel van 3 maaltijden per dag en maximaal 4 keer iets tussendoor.

Zijn we er bijna!?

Kinderen willen graag weten hoe lang ze nog in de auto moeten zitten. Daarom is het verstandig om je kind van tevoren te laten zien waar je naartoe gaat en welke route je rijdt. Als je kind oud genoeg is om kaart te lezen, kun je het een eigen routekaart geven.

 

Keurmerk

Bron: Tips voor onderweg

Geef uw mening over deze informatie

Help ons deze website beter te maken

Heeft u opmerkingen over deze informatie? Laat dan hier uw mening achter.

Let op: in dit formulier kunt u alleen opmerkingen plaatsen over de website. Heeft u een opvoedvraag of zoekt u hulp? Neem contact op met het CJG.

De gegevens van dit formulier worden verstuurd naar websiteleverancier Elkander. De gemeente kan de gegevens inzien. Elkander of de gemeente kan contact met u opnemen over uw bericht, maar is hiertoe niet verplicht.

Reageert u op een pagina met organisatiegegevens, dan wordt uw bericht ook doorgestuurd naar deze organisatie.

Velden met een * zijn verplicht.

Hoe zou u de bruikbaarheid van de informatie beoordelen? *

Heeft u de informatie gevonden die u zoekt? *

Selecteer een of meer van de onderstaande opties

Mag de webbeheerder contact met u opnemen over uw beoordeling?

De webbeheerder kan alleen contact met u opnemen, als u uw gegevens invult