Nieuws

Stevig Ouderschap

Voor wie is Stevig Ouderschap?
Stevig Ouderschap is voor ouders met een pasgeboren baby, die om wat voor reden dan ook net dat beetje extra hulp bij de opvoeding prettig vinden. Bijvoorbeeld in de vorm van en luisterend oor, tips of adviezen.

Tijdens een consult op het consultatiebureau is er niet altijd voldoende tijd om een lang gesprek te voeren. Dan kan het programma Stevig Ouderschap een mooie aanvulling zijn. In de volgende gemeentes kunt u deelnemen aan Stevig Ouderschap: Bedum, Bellingwedde, Eemsmond, Grootegast, Hoogezand, Leek, Marum, Oldambt, Pekela, Stadskanaal, Veendam en Zuidhorn.

Wat is Stevig Ouderschap?
Een Stevig Ouderschap-verpleegkundige van de GGD komt ongeveer zes keer bij u thuis. Meestal is dat als uw kind de leeftijd heeft van ongeveer 6 weken, 3, 6, 9 en 12 maanden en de laatste keer is rond 18 maanden.

Wat houdt Stevig Ouderschap in?
U bepaalt zelf welke onderwerpen u met de Stevig Ouderschap-verpleegkundige wilt bespreken. Onderwerpen die u van belang vindt om een moeder of vader te kunnen zijn op een manier zoals u zou willen, en waarbij u het fijn vindt om een luisterend oor te krijgen of waarbij u graag wilt dat er meegedacht wordt. Om een idee te krijgen: sommige ouders luchten hun hart, omdat ze het gevoel hebben er alleen voor te staan of het 'niet goed' te doen, anderen willen graag informatie om de ontwikkeling van hun kind goed te kunnen volgen en stimuleren.
Een ouder vertelt het zo:
"Stevig ouderschap gaat heel erg uit van jouw eigen kracht als moeder. Het grootste probleem bij mij was mijn eigen onzekerheid. Door de gesprekken kwam ik erachter dat ik eigenlijk heel goed wist wat wel of niet goed was. Daarnaast heb ik geleerd vooral te doen waar wij ons prettig bij voelen in plaats van wat ik denk dat iedereen verwacht. Ik had even een duwtje in de goede richting nodig".

Wat kost deelnemen aan het programma?
Deelname aan het programma door ouders is gratis. De kosten van de huisbezoeken worden betaald uit gemeentelijke financiering. Om deze financiering zo goed mogelijk te besteden wordt aan ouders gevraagd een korte vragenlijst in te vullen. Met behulp van deze vragenlijst wordt vastgesteld of ouders in aanmerking komen voor deelname aan het programma.

Meer informatie?
Voor meer informatie kunt u bellen met telefoonnummer 050-3674991.
Natuurlijk kunt u ook bij uw CJG terecht.
Op internet kunt u meer vinden bij www.stevigouderschap.nl.