U bevindt zich hier

Home >  Peuter >  Opvoeding en gedrag >  Seksuele opvoeding

Seksuele opvoeding van peuters

Vanaf ongeveer twee jaar leren peuters dat ze een jongen of een meisje zijn. Ze weten dan nog niet dat ze dit ook zullen blijven. Rond deze leeftijd ontwikkelen ze ook ideeën over hoe jongens en meisjes zich moeten gedragen.

Nieuwsgierig naar seksualiteit

De nieuwsgierigheid van je peuter groeit. Het kan zijn dat je peuter het lichaam van een andere peuter gaat ontdekken door bijvoorbeeld doktertje te spelen. Het is heel normaal dat kinderen dat doen. Zo leren ze hoe verschillende lichamen eruit zien. Het is wel belangrijk dat het spel gelijkwaardig en vrijwillig is. De peuterleeftijd is ook een leetijd waarin kinderen vragen gaan stellen zoals: 'Hoe worden kinderen gemaakt?'

Je kind regels leren over seksualiteit

Vanaf ongeveer vier jaar leren kinderen thuis en op school steeds beter hoe zich ‘zouden moeten’ gedragen. Op deze leeftijd horen ze bijvoorbeeld dat je niet aan je piemel of vagina zit waar andere mensen bij zijn. Je kunt je kind wel meegeven dat het dit kan doen als er niemand bij is.

Praten over seksualiteit

Beantwoord de vragen over seksualiteit in eenvoudige taal. Bij de vraag 'hoe kinderen worden gemaakt', kun je het simpel houden: ‘Een zaadje van papa komt bij een eitje van mama. In de buik van mama groeit dan een baby.'

Meer informatie over seksualiteit

Kijk voor meer informatie op de website Kindenseksualiteit.nl. Je kunt ook de brochure 'Seksuele opvoeding van kinderen 0-6 jaar' downloaden van de website van Rutgers.

 

Keurmerk

Bron: Seksuele opvoeding van peuters

Geef uw mening over deze informatie

Help ons deze website beter te maken

Heeft u opmerkingen over deze informatie? Laat dan hier uw mening achter.

Let op: in dit formulier kunt u alleen opmerkingen plaatsen over de website. Heeft u een opvoedvraag of zoekt u hulp? Neem contact op met het CJG.

De gegevens van dit formulier worden verstuurd naar websiteleverancier Elkander. De gemeente kan de gegevens inzien. Elkander of de gemeente kan contact met u opnemen over uw bericht, maar is hiertoe niet verplicht.

Reageert u op een pagina met organisatiegegevens, dan wordt uw bericht ook doorgestuurd naar deze organisatie.

Velden met een * zijn verplicht.

Hoe zou u de bruikbaarheid van de informatie beoordelen? *

Heeft u de informatie gevonden die u zoekt? *

Selecteer een of meer van de onderstaande opties

Mag de webbeheerder contact met u opnemen over uw beoordeling?

De webbeheerder kan alleen contact met u opnemen, als u uw gegevens invult